Heel erg vaak krijg ik de opmerking dat software duur is. Ik zou nu de discussie kunnen aangaan over de definitie van duur tegenover meerwaarde, maar laat ons het eens hebben over een tool die wél gratis is.

Wanneer je een onderneming van nabij wil bekijken en interesse hebt in bedrijfsresultaten, wie achter welk bedrijf zit, of je wil gewoon weten of een onderneming gekoppeld is aan een andere onderneming (of zelfs politicus!): kan dit soms een kluwen van databases zijn.

Ik kwam een jaar geleden op de website van Openthebox: http://www.openthebox.be tegen. Deze website heeft als nobel doel om verschillende publieke databases te koppelen met elkaar en eindelijk die nodige inzichten te bieden, waar ongetwijfeld al heel wat mensen naar zochten. Alle credits gaan naar Niek Bartholomeus, de ontwikkelaar van deze website/tool.

In deze tool wordt op een visuele manier een connectie gemaakt tussen volgende databanken: KBO, NBB, ABB en ‘Belgisch Staatsblad’. Het is zo dat deze tool een duidelijke richting weergeeft over hoe de vork aan de steel zit, maar niet alle data is gevalideerd. Enerzijds omdat die data gedateerd kan zijn. Je kan wel op een vrij eenvoudige manier de bron vinden waar welke data vandaan komt.

Op het einde van de rit blijft het een fantastische tool die gratis is. Ik merk trouwens dat er betalende applicaties zijn die deze tool “verwerken” in hun oplossing. Wat op zich een goede evolutie is, aangezien iedereen graag zo veel mogelijk uit een centrale applicatie wil halen.

Voetnoot: op de site las ik volgende zin: “Enjoy while it’s still free ;-)”. Dit doet vermoeden dat er een moment zal komen dat deze tool niet meer (volledig) gratis zal zijn. Dus misschien moeten we die raad met zijn allen volgen en genieten nu het nog gratis is?

Dit is slechts één van de vele applicaties die jouw organisatie verder kunnen digitaliseren én gratis kunnen zijn. Zoek je een gids om te helpen? Contacteer mij gerust via team@finplex.be en volg ons op LinkedIn via https://www.linkedin.com/company/finplex-bvba/ voor meer tips! Laat ons samen werken aan een mooie digitale wereld!

Leave a Reply